nav-left cat-right
cat-right

Σύλλογος

Η ιστορία της Χιακής Αδελφότητος Αττικοβοιωτίας «Ο ΚΟΡΑΗΣ»

Ο «Κοραής» είναι το αρχαιότερο χιακό σωματείο στην Αττική. Ιδρύθηκε το 1885 με την επωνυμία «Χιακή Αδελφότης Αθηνών» και εγγράφηκαν ως μέλη του εξέχοντα πρόσωπα της Χιακής παροικίας της Αττικής όπως ο Ανδρέας Συγγρός, ο Ιωάννης Χωρέμης, ο Σιδεράτος, ο Πετροκόκκινος, ο Ζυγομαλάς, Ράλληδες, Ροδοκανάκηδες και άλλοι. Το σωματείο από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας του ανέπτυξε πατριωτική δράση και δεσμούς με τη Χίο, κατά μαρτυρίες δε, το 1897 απέστειλε καΐκι με πολεμικά είδη και τρόφιμα στο υπόδουλο νησί.

Μετά την εγκατάσταση στον Πειραιά το 1923 των Χίων της Σμύρνης, δημιουργήθηκε ο «Χιακός Σύνδεσμος Αττικοβοιωτίας ο Όμηρος», ο οποίος συσπείρωσε στις τάξεις του τους Χιώτες του Πειραιά και της Μικράς Ασίας. Ο ίδιος Σύνδεσμος το 1925 μετονομάστηκε σε «Χιακή Αδελφότητα Αττικοβοιωτίας ο ΚΟΡΑΗΣ» επωνυμία, που φέρει μέχρι σήμερα. Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν επαφές και συνεργασία των δύο χιακών συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς, που κατέληξαν τον Ιούλιο του 1927 σε συγχώνευσή τους σε ένα ενιαίο Σωματείο με έδρα την Αθήνα και επωνυμία «Χιακή Αδελφότης Αττικοβοιωτίας ο Κοραής», στην οποία και εγγράφησαν ως μέλη τα μέλη των δύο σωματείων, ενώ περιήλθε στη νέα Αδελφότητα ολόκληρη η περιουσία τους. Το 1934 η Αδελφότης μεταφέρει την έδρα της στον Πειραιά με τροποποίηση του Καταστατικού της και εγγράφεται στα βιβλία σωματείων του Πρωτοδικείου Πειραιώς.

Τέλος στις 12 Νοεμβρίου 1972 η Γενική Συνέλευση αποφασίζει την εκ νέου τροποποίηση του Καταστατικού, το οποίο ισχύει έως σήμερα και με βάση αυτήν μεταφέρθηκε οριστικά η έδρα της στην Αθήνα.

Ήδη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο “ο Κοραής” της Αθήνας και ο “Κοραής” της Νέας Υόρκης, που ιδρύθηκε από τους ομογενείς Χιώτες το 1912, άρχισαν να επικοινωνούν μεταξύ τους με την ανταλλαγή επιστολών. Αυτή την επικοινωνία ξεκίνησε πρώτος “ο Κοραής” Αθηνών επι προεδρίας Στρατή Ανδρεάδη, ο οποίος αμέσως μετά την κατοχή, ενδιαφερόμενος να βοηθήσει την ταχύτερη ανασύνταξη της ζωής στη Χίο, ζήτησε τη συνδρομή των ομογενών, η ανταπόκριση των οποίων ήταν άμεση. Έτσι άρχισαν να αναπτύσσονται σχέσεις φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο σωματείων. Έκφραση και επιβεβαίωση των ισχυρών δεσμών που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ των ιστορικών σωματείων υπήρξε η απόφαση της αδελφοποίησης τους. Αυτή έλαβε χώρα στη Χίο, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Κρεατσά, στις 11 και 12 Ιουλίου 1987, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων απο την απελευθέρωση της Χίου και από την ίδρυση του “Κοραή” της Νέας Υόρκης.

Από το 1987 η Αδελφότητα στεγάζεται σε ιδιόκτητα γραφεία στον α’ όροφο της Γερανίου αρ. 47 τα οποία αγόρασε από ίδιους πόρους.

Ο «Κοραής» στηρίζει κάθε πνευματική και φιλοπρόοδη προσπάθεια στο νησί μας, αλλά και στην Αττική και πραγματοποιεί σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο.

Εκτός από τις θεσμοθετημένες εκδηλώσεις του, όπως είναι ο πανηγυρικός εορτασμός της Επετείου της Απελευθέρωσης της Χίου από τον οθωμανικό ζυγό στις 11 Νοεμβρίου 1912, η εορτή της Χιοπολίτιδος Αγίας Μαρκέλλας στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πειραιά, όπου φυλάσσεται η Ιερή Εικόνα της Αγίας, που προσέφεραν οι πρώτοι Χιώτες έποικοι της πόλης, το πνευματικό μνημόσυνο του κορυφαίου Εθνοδιδασκάλου Αδαμαντίου Κοραή, διοργανώνει αρκετές εκδηλώσεις και αναπτύσσει ποικίλη δράση για τη σύσφιξη των πατριωτικών δεσμών των Χίων της διασποράς και τη συνεργασία των φορέων για την πνευματική και κοινωνική στήριξη των ακριτικών μας νησιών.